Pages

Dec 2, 2009

Insula de Mihail Sebastian


"- Nu-mi vine a crede. Mi se pare ca nu e adevarat. Ma uit la mainile astea doua care o viata intreaga au rasfoit carti si au mangaiat femei, ma uit la ele si nu le recunosc.
- Esti un snob.
- Un snob, da, un snob care acum o jumatate de ora cara pietre in port, un snob care s-a invatat sa culeaga mucuri de tigari de pe jos, un snob care curata cartofi!"


O piesă mai puțin cunoscută a lui Sebastian, neterminată dar completă într-un fel ciudat. Este vorba de trei oameni (europeni) rămași fără voia lor într-o țară din America de Sud aprinsă brusc de un război civil. Cei trei străini devin prieteni și se sprijină reciproc în acea lume devenită ostilă lor, în acea lume în care convențiile sociale s-au răsturnat total și un bancher milionar este tratat de toți ca un cerșetor; odată cu prietenia aceasta neprevăzută cei trei descoperă lucruri nebănuite despre ei înșiși, se schimbă treptat și nu în mod negativ. Întrebarea este daca vor putea păstra schimbarea aceasta și după ce se vor întoarce acasă...

Sebastian a apucat să scrie doar două acte din cele trei planificate inițial, piesa se termină suspendată într-un moment de speranță luminoasă ceea ce o face cea mai optimistă piesă a lui Sebastian fără să apară neterminată unui spectator ce nu cunoaște povestea scrierii ei.

Mihail Sebastian - Insula
Durata: 64 minute
Distribuție: Dana Dogaru, Adrian Pintea, George Constantin, Ștefan Mihăilescu Brăila, Tamara Buciuceanu Botez, Radu Panamarenco, Ana Cionte
Regie: Dan Puican

No comments:

Post a Comment